Kausi 2020

Kontiolahti Outdoor on ulkona
(10.2.2020 )

Uusi markkinointinimi, uusi hallitus

Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy:n toiminta uudistuu

Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy:n palveluja markkinoidaan jatkossa Kontiolahti Outdoor -nimen alla. Uudistuksen taustalla on ympärivuotiseksi laajentunut toiminta.

Vuonna 2004 perustetun Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy:n uusi markkinointinimi on Kontiolahti Outdoor. Muutoksella yhtiö haluaa viestiä palvelujen ympärivuotisuutta.

- Lokakuussa alkava hiihtokausi ja ladun käyttömahdollisuus kuntoilijoille, urheilijoille ja tapahtumille on jatkossakin päätuotteemme. Palvelemme kuitenkin entistä enemmän myös hiihtokauden ulkopuolella, sanoo toimitusjohtaja Kimmo Turunen.

Osa Kontiolahti Biathlonin brändiuudistusta

Englanninkielinen nimi ottaa huomioon myös kansainväliset asiakkaat.

- Odotamme aiempaa enemmän ulkomaalaisia ryhmiä esimerkiksi ensi syksynä. Kun ampumahiihdon maailmancup-avaus järjestetään täällä marraskuussa, seutu on aiempaa houkuttelevampi paikka maajoukkueiden ennakkoharjoitteluun juuri ennen kisakautta.

Nimimuutos on osa viime syksynä aloitettua prosessia, jossa yhdistetään Kontiolahdella ja Joensuussa järjestettävien ampumahiihdon maailmancup-tapahtumien, Kontiolahden Urheilijat ry:n sekä nyt julkistettavan Kontiolahti Outdoorin viestintää.

- Tavoitteena on yhtenäistää ja selkeyttää sitä, mitä palveluja Kontiolahden ampumahiihtostadionin ympäristö tarjoaa ja miten niitä voi ostaa. Kevään aikana avaamme Kontiolahti Outdoorin nettisivut sekä verkkokaupan, Turunen sanoo.

Uusi hallitus ohjaamassa

Yrityksen toimintaa ohjaa uudistunut hallitus. Hallituksen jäseniä ovat Kontiolahden kunnan kehitysyhtiö Kontionloikka Oy:n yritysvalmentaja Jarkko Peiponen, valmentaja ja yrittäjä Jarmo Riski, Joensuun Ravirata Oy:n toimitusjohtaja Pasi Pykäläinen, Easteam Oy:n kehityspäällikkö Sara Suvinen sekä yhtiön toimitusjohtaja Kimmo Turunen.

- Onneksemme saimme hallitukseen henkilöt, jotka sinne halusimmekin. He ovat sitoutuneita ja omilla osaamisalueillaan hyvinkin meritoituneita. Hallitus on vielä nuori, mutta keskustelujen anti on ollut sitä, mitä toimintaansa selvästi kehittämässä oleva yritys tässä vaiheessa kaipaakin, toimitusjohtaja Turunen sanoo.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Kimmo Turunen 050-5633480, kimmo@kontiolahtibiathlon.com

Info: Kontiolahti Outdoor

Kontiolahti Outdoor on Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy:n uusi markkinointinimi.

Palvelutarjonta:

 • Rullahiihtorata ja ampumarata keväästä syksyyn urheilijoille, urheiluseuroille ja kuntoilijoille.
 • Lokakuusta alkaen maastohiihtomahdollisuus ulkoladulla.
 • Hiihto- ja ampumahiihtoleirit ympäri vuoden seuroille ja maajoukkueille.
 • Hiihto-, rullahiihto- ja ampumahiihtokoulut, matalan kynnyksen tutustumispaketit ampumahiihtoon sekä leikkimieliset ampumahiihtokilpailut yrityksille, polttariporukoille ja muille yhteisöille.
 • Ampumarata ulkona, ekoaseammunta sisätiloissa.
 • Välinevuokraamosta välineet maastohiihtoon ja maastopyöräilyyn.
 • Ohjatut maastopyöräretket Kontionpoluilla.
 • Kahvila- ja kokouspalvelut.
 • Harjoittelua tukevat kuntosali sekä pukutilat ja suksien huoltotilat.
 • Vieressä täysimittainen frisbeegolfrata sekä Kontiolahden koirapuisto.

--------------------------------------------------------------------------------

Kausi 2019

Ulkohiihtokausi käynnistyy Suomessa – hiihtäjiä tulossa Kiinasta asti
(11.10.2019)

Ensilumenladut tarjoavat kuntoilumahdollisuuden harrastajille sekä puitteet kilpaurheilijoiden viimeisiin harjoituksiin ennen kisakauden avausta. Kontiolahden jäähdytetty latu saa vieraakseen 30 hiihtäjän ryhmän Kiinasta.

Ensimmäiset ensilumenladut avaavat hiihtokautensa näinä päivinä. Vuokatissa avattiin 1,5 km latu torstaina. Kontiolahdella avataan 1,5 km latu lauantaina ja Imatralla noin 5 km latu 19. lokakuuta.

Latu tehdään viime talvena varastoidun lumen avulla.

”Teimme viime talvena 43 000 kuutiota lunta varastoon. Lunta levitetään radalle 70 sentin kerros”, kertoo kehittämispäällikkö Jarno Lautamatti Kontiolahden ampumahiihtostadionin lumitilanteesta.

Hiihtokausi pitenee 2-3 kuukautta

Ensilumenlatujen ansiosta hiihtokausi pitenee useilla viikoilla tai kuukausilla. Pohjois-Karjalan Kontiolahdella hiihtokausi on pidentynyt keskimäärin 80 päivää vuosittain.

Ladut houkuttelevat innokkaita hiihdon harrastajia sekä kilpailukauteen valmistautuvia urheilijoita.

”Esimerkiksi juniorihiihtäjien ei tarvitse matkustaa pitkiä matkoja lumileireille. Ulkomaalaisista maajoukkueista Valko-Venäjän ampumahiihtomaajoukkue tulee paikalle ensimmäisenä. Kiinasta on tulossa 30 henkilön ryhmä kokonaiseksi kuukaudeksi”, Lautamatti sanoo.

Latu kestää lämpöasteita

Lähiviikkoina lämpötilan ennustetaan pysyvän plussan puolella. Lautamatti ei ole huolissaan lumen riittävyydestä.

”Paksu lumikerros kestää plus-lämpötiloja jonkin verran. Meillä lumi levitetään lisäksi 1,5 kilometrin osalta asvalttiradalle, jota pidetään tarvittaessa kylmänä radan alla olevalla jäähdytysputkistolla.”

Latua paikataan tarpeen mukaan varastosta siirrettävällä lumella.

”Ensimmäiset kansainväliset ampumahiihtokisat pidämme marraskuun puolivälissä. Lunta on oltava varastossa reilusti, jotta kilpailuolosuhteet saadaan varmistettua. Uutta lunta päästään tekemään vasta pakkasten myötä”, Lautamatti sanoo.

Lisätietoja:
Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu: Jarno Lautamatti 043 218 0573
- Suunnitelma Kontiolahden jäähdytetyn ladun laajentamisesta syksyllä 2019

 

Stadionilla tarjolla aktiviteetteja
(1.8.2019)

Kontiolahden ampumahiihtokeskus tarjoaa monipuolisesti ohjelmaa syyskaudella ennen ensilumen kauden alkua. Aktiviteetit soveltuvat kaikentasoisille ihmisille ja niiden avulla tuodaan mahdollisuus kokeilla omia rajojaan lajeissa, jotka ei ole monille kovinkaan tuttuja.

Ampumahiihdon ammuntatutustumisia on tarjolla viikoittain kaikille halukkaille. Ensimmäinen kerta on keskiviikkona 7.8. kahdessa erässä. Ensimmäisenä ryhmä kokoontuu klo 13-15 ja toinen klo 17-19. Tilaisuuksiin ei tarvita ennakkoilmoittautumista vaan kaikki paikalle tulijat pääsevät tutustumaan ammuntaan. Aluksi tilaisuuksissa käydään läpi aseen turvallinen käsittely ja tämän jälkeen osallistujat pääsevät kokeilemaan osaamistaan oikeisiin ampumahiihtotauluihin. Tutustumiset ovat maksullisia. Viimeinen tutustumiskerta on 11.9. Monipuolisempia ampumahiihtotutustumisia järjestetään myös isommille ryhmille esimerkiksi TYHY-päivien muodossa. TYHY-päiviin sisältyy perusammunnan lisäksi leikkimielisiä kilpailuita. Facebook-event.

 • Patruunoita 25 kpl/ ampuja. 1 lipas kohdistukseen, 4 ampumiseen.
 • Hinta: Ase + Patruunat + Kouluttaja + tauluvuokra = 15 €
 • Lisäpatruunat 1€ / lipas.

Stadionilla alkaa pyörimään ilmaiset sauvakävelyvuorot elokuun loppupuolella. Aloituskerta on tiistaina 20.8. klo 17.30 ja sauvakävelyt jatkuvat viikoittain samaan aikaan aina tiistaihin 24.9. saakka. Yhteensä kertoja on kuusi kappaletta. Jokaisen ohjauskerran alkuun sisältyy fysioterapeutin vetämä alkulämmittely.

Lisäksi stadionilla on vuokrattavia fatbike-pyöriä, jotka on osoittautunut kuluneen vuoden aikana hyvin suosituiksi. Kontiolahden kunnan toimesta alueella tehty Kontionpolut-reittiverkosto on lisännyt alueen monipuolista käyttöä kesäkaudella. Facebook-event.

Polkujuoksu 21.9.

Syyskuussa stadionin maastoissa järjestetään polkujuoksu-tapahtuma 21.9. Matalan kynnyksen tapahtuma tarjoaa helpon mahdollisuuden tutustua polkujuoksun saloihin helpoilla reiteillä ja soveltuu niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin polkujuoksijoille. Kilpailumatkana kaikilla sarjoilla on 7 km. Kilpailukeskuksena toimii ampumahiihtostadion.

Ensilumen kausi alkaa Kontiolahdella 12.10.

Kontiolahden ensilumen latu avautuu lauantaina 12.10. Avauspäivänä latua on käytössä 1,5 km ja latu on kuntoilijoille sopivalla reitillä. Korkeuseroa ladulla on kuusi metriä. Käytössä on 30-paikkainen ampumapenkka.

Ensilumen latu tehdään alkuvuodesta varastoidulla lumella, jota on tykitetty kahteen varastokasaan yhteensä 43500 m3.

Lisälatuja lumetetaan marraskuussa, jolloin alueelle tulee myös kansainvälisiä leiriryhmiä. Lisäksi ensilumen kaudella Kontiolahden Urheilijat järjestää ampumahiihdon GP-kilpailu 16.-17.11. sekä maastohiihdon FIS-kilpailut 30.11.-1.12. Latuyhtiö järjestää kauden ensimmäisiin pitkän matkan hiihtoihin kuuluvan Kontiolahti SKI-tapahtuman 28.-29.12.

Lisätiedot:
Aktiviteetit ja polkujuoksu: Antti Peippo 044-2693094
Ensilumenkausi: Kehittämispäällikkö Jarno Lautamatti 043-2180573

 

Karhukuvanäyttely
(21.12.2018)

Palkittu luontokuvaaja Valtteri Mulkahainen tulee Kontiolahdelle kertomaan tarinan palkittujen karhukuviensa taustalta. Valtteri palkittiin 25. marraskuuta 2018 Lontoossa pidetyssä kansainvälisessä Vuoden hauskin luontokuva -kilpailussa. Hän voitti kaksi sarjaa: Paras kuvasarja ja Paras kuvan nimi.

Valtterin tarinoita kuullaan Kontiolahden Ampumahiihtokeskuksessa 29. joulukuuta 2018 klo 15. Samalla katsellaan hänen ottamiaan karhukuvia. Kuvia voi myös ostaa ja tilata.

Lisätietoja: Esa Haapala, 0400 678 370

 

Pöntinen vei loppukiritaiston, Kinnunen hallitsi naisten kilpailua Kontiolahti Skissä
(4.11.2018)

Kuusamon Erä-Veikkojen Teemu Pöntinen ja Kontiolahden Urheilijoiden Nastassia Kinnunen veivät pääsarjojen voitot Kontiolahti Ski -massahiihtotapahtumassa sunnuntaina. Sekä miehillä että naisilla oli vapaalla matkana 24 kilometriä, joka koostui kahdeksasta kolmen kilometrin lenkistä.

Kinnunen oli kahden naisosallistujan kilpailussa ylivoimainen ja ehti maaliin 4.10,7 minuuttia ennen Jonna Kurosta. Pöntinen sen sijaan sai käydä maaliviivalle asti tiukkaa taistelua Joensuun Katajan Johannes Leppäsen kanssa. eroa kaksikon värille saatiin lopulta vain yksi sekunnin kymmenys.

– Joka toisella kierroksella tuossa matkan varrella iskin täysillä tuohon nousuun, Kimmo (Kymäläinen, kilpailun kolmas) taisi jäädä viidennellä kierroksella, mutta Johannes pysyi perässä. Ajattelin, että jätän loppukiriin, kun tasainen pätkä on sen verran helppo, ettei pääse karkuun. Tiukalle meni. Aika luottavainen olin, vaikka viimeinen mutka meni vähän pieleen, Pöntinen naureskeli lyhyelle loppusuoralle tuonutta käännöstä.

Pöntisen tavoitteena on yltää yleisen sarjan SM-kilpailuissa tällä kaudella 20 parhaan joukkoon. Hiihtoaan hän kuvaili ”suh’t hyväksi”. Hän sai hakemansa pitkän hiihdon ennen ensi viikonlopun Suomen Cupia.

– Mukava kisa tämmöinen. Luulen, että tämmöinen on tähän vuodenaikaan hyvä ja huoltojoukoille helpompi, hän viittasi useamman kerran lyhyemmän matkan kiertämiseen massahiihtona.

Nastassia Kinnunen yritti mahdollisuuksien mukaan hiihtää miesten kanssa porukassa, mutta hän joutui hiihtämään paljon yksinään. Se ei ampumahiihtäjän hymyä hyydyttänyt.

– Melko hyvä hiihto. Pidin tästä kilpailusta, sääkin oli nyt hyvä. Hiihtovauhtini on melko hyvä, Kinnunen tuumi.

Kinnunen kilpailee seuraavaksi Kontiolahdella ampumahiihdon GP-kilpailuissa kahden viikon päästä.

Lauantaina perinteisellä hiihdettyjen 24 kilometrin matkojen voitot veivät Kari Varis ja Niina Virtanen.

 

Tulokset, lauantai 3.11. (lehdistöversio)

Tulokset, sunnuntai 4.11. (lehdistöversio)

 

Ensilumen latutilanne
(10.10.2018)

Ensilumen latu avautuu perjantaina 12.10. klo 10.00. Latua on kaikkiaan 2,2 km helpossa kaikille sopivassa hiihtomaastossa. Ladulla on pieniä laskuja ja nousuja. Suurin korkeusero on 7 metriä.
Kokonaisnousua kertyy noin 40 metriä. Latuun sisältyy 30 paikan ampumapaikka. Latu on tehty niin leveäksi, että siinä on kaksi perinteisen latua rinnakkain, joten se takaa mukavat hiihto-olosuhteet. Lumikerroksen paksuus on noin 70 cm.

Kontiolahden ensilumen maastoissa vaativa harjoittelu on myös mahdollista, koska rullasuksirata liittyy suoraan ensilumen latuun. Käytössä rullasuksiradalla on käytössä maailmancupin vaativat nousut.

Latuja jatketaan viikolla 43, jolloin käytössä kaksi nousua, ns. seinänousu ja sen viereinen nousu. Kokonaispituus tällöin on 3 km. Viikolla 44 latuja jatketaan vähintään 4 km:n saakka.

Lumivarastojen säilyvyys
Lumivarastoja on kaksi, ylävarasto ja alavarasto. Talvella lunta tehtiin kaikkiaan 44 300 m3. Kesäkauden ensimmäinen mittaus tehtiin 29.5., jolloin lunta oli yhteensä 39 200 m3 ja toinen mittaus tehtiin 14.8., jolloin lunta oli 36 800 m3. Lumivarastot ovat tiivistyneet/sulaneet 3.10. tehtyjen mittausten noin 23 %. Lunta on tällä hetkellä käytössä 34 250 m3. Lumivarastojen korkeus tiivistyi/suli kymmenestä metristä kahdeksaan metriin. Varastojen pinta-ala on ollut yhteensä 8 500 m2 ja vaippojen ala noin 9 800 m2 eli lähes hehtaari. Sahajauhokerroksen paksuus on ollut 30 – 40 cm eli peittoon on tarvittu sahajauhoja noin 3 500 m3. Lumen sulaminen/tiivistyminen on ollut enemmän kuin viime vuonna.

Aikaisempien vuosien kokemuksien perusteella Kontiolahden lumivarastot riittävät hyvien hiihto-olosuhteiden ylläpitämiseen, vaikka tämän syksyn sääennusteiden mukaan loka-marraskuun lämpötilat ovat melko lämpimät ja haastavat lumien säilymisen kannalta. Lumivarastojen kokoa on selvästi kasvatettava, jos ilmastonmuutos toteutuu ennusteiden mukaisesti.

Kausikorttien ennakkomyynti sujui hyvin
Jäähdytetyn ladun historiassa ensimmäistä kertaa kokeiltiin kausikorttien ennakkomyyntiä, jossa oli alennuskampanja. Kampanjan tulos oli 387 kausikorttia, joka on 105 kappaletta enemmän kuin syksyllä 2017. Ulkomaalaisia on marraskuussa leirillä yli 100, joten ostettujen kausikorttien määrän oletetaan olevan noin 500. Tulevien vuosien tavoite kausikorttien määrässä on 650 kappaletta.

Eri ikäkausien kausikorttimäärät olivat seuraavat (vuosi 2017):

 • 11v ja nuoremmat 76 kpl (64)
 • eläkeläiset ja opiskelijat 164 kpl (118)
 • aikuiset 147 kpl (102)

Ilahduttavaa on kausikorttien lisääntynyt määrä kaikissa kategorioissa.

Yrityskortteja on myyty tällä hetkellä yli 42. Onkin odotettavissa, että vilkkaimpina päivinä Kontiolahden laduilla hiihtää yli 500 hiihtäjää.

Kahvion tarjonta monipuolistuu

Kahvion tarjonta monipuolistuu siten, että tarjolla on myös kahvin, teen, kaakon lisäksi makeita ja suolaisia leivonnaisia sekä Kontiomehun tuotteita. Lisäksi on saatavilla suksivoiteita suksien
hoitotuotteita.

Luontokuvanäyttely

Loppuvuoden ajan stadionin kahviossa on luontokuvaaja Valtteri Mulkahaisen karhuaiheinen luontokuvanäyttely, jossa on esillä 20 erilaista kuvaa karhujen elämästä.

Lisätietoja antaa:

Toimitusjohtaja Esa Haapala, puh. 0400-678 370

Kehittämispäällikkö Jarno Lautamatti, puh. 043-2180573

 

Hiihtokausi käynnistyy Kontiolahdella 12. lokakuuta – leiriryhmillä merkittävä matkailullinen vaikutus
(3.10.2018)

Hiihtokauden alkua ei Kontiolahdellakaan tarvitse enää pitkään odottaa, sillä Jäähdytetyn ladun kausi alkaa 12. lokakuuta kello 10. Ladun olosuhteisiin on jälleen panostettu huolella, sillä 44 000 kuutiota lunta on säilötty parhaiden mahdollisten olosuhteiden varmistamiseksi.
Aluksi latua on käytössä 2,2 kilometriä helpossa maastossa. Ladulla on kaksi perinteisen latua rinnakkain, joten kaikki hiihdon ystävät mahtuvat varmasti mukavasti nauttimaan hiihdosta.
– Lokakuun viimeisellä viikolla mäkiosuudet ovat hiihtokunnossa, ja sen jälkeen hiihdettävää on jo viisi kilometriä, kehittämispäällikkö Jarno Lautamatti Jäähdytetty Latu ry:stä sanoo.


Leiriryhmät tuovat noin 2200 majoitusvuorokautta
Pidennykselle on kysyntää, sillä marraskuun alussa Kontiolahdelle leireilemään saapuvat Venäjän ampumahiihdon A- ja B-maajoukkueet sekä lisäksi kymmenkunta urheilijaa. Venäläisille Kontiolahdella on tärkeä rooli koko kautta ajatellen, sillä sekä maailmancupiin että IBU-cupiin katsastetaan urheilijoita 17. –18. marraskuuta järjestettävissä perinteisissä GP-kilpailuissa.
– Näiden lisäksi Pietarin alueen ampumahiihtäjiä on tulossa 15 henkeä sekä Pietarin alueen yhdistetyn joukkueen 15 henkeä. Alustavasti jälleen myös Valko-Venäjän maajoukkue on tulossa Kontiolahdelle. Ensi viikolla leireilemään tulee jo Iso-Britanniasta seitsemän hengen porukka, joka tähtää maaliskuun Masters-kisoihin, Lautamatti kertoo.
Leiriryhmien vaikutus alueelle on matkailullisestikin merkittävä, sillä leirit tuovat alueelle noin 2200 majoitusvuorokautta.


Vilkas ensilumen kilpailukausi alkaa Kontiolahti Skistä
Vaikka Kontiolahdella tuleva talvi on maailmancupin ja IBU-cupin osalta välivuosi, ensilumen kaudella riittää kilpailusäpinää. Tapahtumat alkavat 3. –4. marraskuuta Kontiolahti Ski -massahiihdolla, jonka jälkeen ampumahiihdon GP-kilpailut keräävät niin suomalaiset kuin ulkomaalaisiakin testaamaan kuntoaan 17. –18. marraskuuta. Putken päättää perinteisesti FIS-kilpailut, jotka tänä vuonna ovat 24. –25. marraskuuta.
– FIS-kisoissa on perinteisesti ollut toistakymmentä kansallisuutta edustettuna, ja samaa odotamme tälläkin kertaa, Lautamatti sanoo.

 

Syksyn rullahiihtokurssit starttaavat jälleen!
(30.8.2018)

Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy yhteistyössä Kontiolahden Urheilijoiden kanssa järjestää ”Rullahiihdon perusteet vapaalla hiihtotavalla” – kurssin Kontiolahden ampumahiihtokeskuksessa viikolla 38.

Kurssi on suunnattu aloittelijoille, joten kynnys osallistumiseen on siis hyvin matala. Aiempaa kokemusta rullahiihdosta ei tarvita. Tarkoitus on kahdella kahden tunnin harjoituskerralla saada tuntuma rullahiihdon perustekniikoihin tasamaalla tehtävien taito- ja tekniikkaharjoitteiden kautta.

Lisäksi mainittakoon, että kurssi maksaa juuri sen verran, kuinka paljon sinä itse haluat siitä maksaa! Maksu sovitaan kahden kesken luottamuksellisesti, ja lasku voidaan lähettää tämän jälkeen esimerkiksi sähköpostiin.

Osallistumiseen sisältyy suksien, sauvojen sekä monojen vuokraus. Huomiona, että varsinkin monoja on rajoitetusti, joten omat monot ovat suositeltavia mikäli luistelutyylin monot omistat!

Osallistujien määrä on rajoitettu 10 henkilöön, joten toimi pian! Mikäli ensimmäinen ilmoittautuminen menee täyteen nopeasti, voidaan seuraavalle viikolle järjestää vielä toinen samanlainen setti.

Ilmoittautuminen päättyy kurssin täyttyessä tai 12.9.

MIKÄ? Aloittelijoiden rullahiihtokurssi vapaalla hiihtotavalla
MISSÄ? Kontiolahden ampumahiihtostadion, kokoontuminen kahviossa.
MILLOIN? 17.9 sekä 19.9 klo. 17.00.
PALJONKO? Maksa niin paljon (tai vähän) kun haluat.

Ilmoittautumiset: myynti.kontiolahti@gmail.com

Ohjaaja: Aku Moilanen
Päävalmentaja, Jäähdytetty Latu
Nuorisovalmennuspäällikkö, Kontiolahden Urheilijat

Koko kansan hiihtopaikka
(28.8.2018)

Ensilumen hiihtokausi alkaa Kontiolahden ampumahiihtokeskuksessa suunnitelmien mukaisesti perjantaina 12.10.2018. Ladun pituus on avauksessa 2,2 km, josta jäähdytetyn ladun osuus on 1,5 km. Ladut leveitä ja perinteisen latuja on kaksi rinnakkain. . Jäähdytetty Latu onkin koko kansan hiihtopaikka, joka on tarkoitettu kaikenikäisille kuntotasoon katsomatta. Leveät latupohjat sekä kaksi perinteisen latua rinnakkain takaavat miellyttävän hiihtokokemuksen kaikille, niin kuntoilijoille kuin kilpailijoillekin.

Lunta tehtiin kahteen kasaan yhteensä 44 400 m3, josta yläkasassa 23 400 m3 ja alakasassa 21 000 m3.

Kokonaisuudessaan lumen määrän pienentyminen on ollut 7 500 m3. Kaikki ei ole sulamista vaan osa on lumen tiivistymistä. Sahajauhokerroksen paksuus kasoissa on noin 40 cm. Mielenkiintoista on se, että toukokuusta alakasan korkeus on laskenut yli 2 metriä noin 8 metriin ja yläkasankorkeus noin metrin 10 metriin.

Toukokuun loppuun mennessä yläkasasta oli sulanut tai tiivistynyt 3 500 m3 ja alakasasta 1 700 m3 eli yhteensä 5 200 m3.

Lumimäärä mitattiin toisen kerran elokuun puolessa välissä, jolloin lunta oli yhteensä 36 900 m3, josta yläkasassa 19 000 m3 ja alakasassa 17 900 m3. Kesän aikana yläkasa oli pienentynyt 900 m3 ja alakasa 1 400 m3.

Mittaukset on tehnyt Riverian maanmittausala ja mittaukset ovat tarkat.

Muutamien viime vuosien aikana lumivarastojen kokoja on seurattu säännöllisesti. Vuonna 2017 lunta tehtiin 37 000 m3. Verrattuna esimerkiksi vuoteen 2017 lumikasat ovat nyt 6 % pienemmät. Toukokuun lämmin sää vaikutti aiempaa enemmän tiivistymiseen/sulamiseen. Lunta on riittävästi erinomaisten hiihto-olosuhteiden aikaansaamiseen.

Ilmasto-olosuhteeltaan kesät ja syksyt ovat hyvin erilaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että huippu hiihto-olosuhteiden takaamiseksi lunta on tehtävä varastoon vähintään 45 000 m3.

JÄÄHDYTETYN LADUN YMPÄRIVUOTINEN TOIMINTA

Kesän alusta lähtien ladun kesätoimintamuotona on ollut Fatbike pyörien vuokraaminen, joita tällä hetkellä on 11 kappaletta. Fatbikejen ansiosta pyöräilykausi jatkuukin läpi vuoden.

Elokuun alkupuolelta lähtien on keskiviikkoisin järjestetty ilmainen ohjattu sauvakävely alkuverryttelyineen. Reittinä on ollut stadionin ”kunto-seiska”, jonka kiertämiseen menee aikaa reipas tunti. Sauvakävelyhän on todettu hyväksi liikuntamuodoksi. Myös maastopyöräilyn osalta on lanseerattu niin kutsutut viikkoajot. Viikkoajoissa pyöräillään Fatbikeillä harjoitus maastossa ohjaajan opastuksella.

- Sauvakävely FB-event
- Fatbike-viikkoajot FB-event

Syksyllä ladun palveluvalikoima lisääntyy viikkotreeneillä, joissa harjoitukset vaihtuvat viikoittain eri teeman mukaan. Treenit ovat kestävyyspainotteisia, mutta ne ovat kuitenkin suunniteltu niin, ettei kuntotaso rajoita osallistumista lainkaan. Harjoitusryhmä on tarkoitus tehdä jatkuvaksi ilman päättymisajankohtaa ja ryhmään voi lisäksi tulla mukaan missä vaiheessa tahansa.

Jäähdytetyn Ladun ympärivuotisiin palveluihin kuuluvat lisäksi yrityksille suunnatut aktiviteetit. Ampumahiihdon, maastohiihdon ja maastopyöräilyn ympärille nivoutuvat TYHY-päivät ovat nostaneet suosiotaan sekä tarjolla on nykyisin myös pidempiaikaiset valmennuspaketit yrityksille kattaen kestävyysharjoittelun eri osa-alueet ravinnosta ja levosta lähtien.

KAUSIKORTTIEN ENNAKKOMYYNTIKAMPANJA

Ensimmäistä kertaa kokeillaan kausikorttien ennakkomyyntikampanjaa, jolloin normaalihintaisia kausikortteja on alennettu noin 30 %. Kampanja kestää 5.10. saakka, jolloin kausikorttien hinta palautuu normaaliksi. Kampanja pohjautuu kevättalvella 2018 tehtyyn asiakaskyselyyn ja siitä saatuun palautteeseen. Lisätiedot kampanjasta löydät täältä.

AVAUSVIIKONLOPPUNA SNOW IN KONTIOLAHTI JA MARRASKUUSSA KONTIOLAHTI SKI

Lauantaina 13.10. klo 14 ampumahiihtokeskuksessa on tunnin mittainen kansainvälinen ohjelmatilaisuus ”Lunta Kontiolahdessa” eli ”Snow in Kontiolahti”. Kansainvälistä tunnelmaa tilaisuuteen tuo 25 hengen esiintyjäryhmä Sortavalasta.

Avausviikonlopun tapahtuman lisäksi pitkien matkojen hiihtokausi startataan Kontiolahti SKI-tapahtuman merkeissä 3.-4.11. Kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma tarjoaa osallistujille niin kilpa- että kuntosarjat. Kilpasarjassa matkana on 32 km ja kuntosarjassa 21 km. Uutuutena on alle myös alle 15-vuotiaille 12 km kilpailu. Tapahtumaan osallistuminen ei vaadi kilpailulisenssiä vaan se on avoin kaikille pitkien matkojen hiihdoista kiinnostuneille.

KANSAINVÄLINEN MARKKINOINTI

Jäähdytetyn ladun kansainvälistä markkinointia on lisätty vuoden 2017 keväästä lähtien. Tavoitteena on saada harjoitusleireille kansainvälisiä leiriryhmiä. Turisteille on tehty erilaisia elämyspaketteja, jotka olisivat yksi osa Pohjois-Karjalassa vietettyyn loma-aikaan. Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy on mukana VisitKarelia Destination-hankkeessa, joka markkinoi maakuntaa sekä Venäjälle että Keski-Eurooppaan.

 

Fatbike-ryhmäajoja ja sauvakävelyitä elokuussa
(25.7.2018)

Jäähdytetty Latu aloittaa elokuun alussa kuntoilijoille tarkoitetut, ohjatut sauvakävelylenkit sekä maastopyöräilyharjoitukset ampumahiihtostadionin maastoissa.

Molemmat harjoitukset alkavat yhteisellä verryttelyllä Forever-kuntoklubin ammattivalmentajan vetämänä! (poislukien maastopyöräilijöiden 2 harjoituskertaa, lue alhaalta tarkemmin aikatauluista!)

Harjoitusryhmät kestävät ensimmäisestä kerrasta syyskuun loppuun asti kerran viikossa (yhteensä 8 kertaa).

-----------

Sauvakävelyssä kävellään rauhallista tahtia stadionin maastossa noin 7 kilometrin matkan. Sauvakävely on osallistujille täysin ILMAINEN, ja paikalla on aina ohjaaja vetämässä harjoituksen. Maasto harjoituksessa on sopiva myös vähemmän kuntoilleille. Harjoituksessa käydään läpi myös oikeanlaista kävelytekniikkaa, jossa koko kroppa ylävartaloa myöten saadaan hyvin käyttöön.

Mukaan tarvitset ainoastaan omat sauvakävelysauvat, mutta mikäli et sauvoja omista, nekin saat tarvittaessa stadionilta lainaan.

Milloin: keskiviikkona 8.8 klo. 17.30 alkaen jatkuen jokaisena keskiviikkona 17.30. Viimeinen kerta on keskiviikkona 10.10.

Sauvakävelyihin ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

-----------

Maastopyöräilyharjoituksissa ajetaan Fatbike -maastopyörillä ohjaajan opastamana alueen metsäteitä sekä Kontionpolkuja pitkin rauhallisella tahdilla noin 90 minuutin ajan. Nämä harjoitukset toimivat hyvänä starttina esimerkiksi maastopyöräilyharrastusta aloittaessa tai muuten vaan kuntoilumielessä.

Harjoituksessa itse lenkin lisäksi keskitytään myös ajotekniikoihin erilaisissa maastonkohdissa, mikä itsessään luo mukavuutta sekä helppoutta vaihtelevassa maastossa ajamiseen. Pyöristä löytyy kokoja kaikenkorkuisille pyöräilijöille. Muistakaa ottaa oma juomapullo mukaan, minkä saa laitettua juomapullotelineeseen kiinni lenkin ajaksi.

Milloin: 9.8 klo. 17.30 alkaen ampumahiihtostadionin pihalta.
Hinta:
- 1 kerta normaali pyörävuokra 25€
- 4 kertaa 80€
- 8 kertaa (kaikki kerrat) 120€

HUOM! Maastopyöräilyssä harjoituspäivät ovat muulloin keskiviikkoisin klo. 17.30, poisluettuna aloituspäivä to 9.8 klo. 17.30 SEKÄ to 30.8 klo 17.30, jolloin harjoitukset ovat siis torstaisin!

Ilmoittautumiset osoitteesen: myynti.kontiolahti@gmail.com tai 040 8289624!

 

KONTIOLAHDEN LUMIVARASTOT 44 300 m3
(17.4.2018)

Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy:n lumivarastot ovat odottamassa ensi syksyn hiihtokauden avausta. Latu avataan 12.10.2018 ja avauspäivänä latua on käytössä 2,2 km helpossa maastossa siten, että kaksi perinteisen latua on rinnakkain. Tämä takaa nautinnolliset hiihtomahdollisuudet sekä kuntoilijoille että aktiiviurheilijoille. Tämä käytäntö on ollut ladun käyttäjille hyvin mieluinen. Lumivarastojen suuruus takaa varmat hiihto-olosuhteet kaikissa olosuhteissa. Latua tullaan jatkamaan mäkiosuuksilla lokakuun puolen välin jälkeen, jolloin latua on käytössä lähes 5 km helpon osuuden ollessa noin 3 km.

Lunta on kahdessa varastossa. Yläkasassa on 23 300 m3 ja alakasassa 21 000 m3. Lumikasojen korkeus on 10 metriä. Yläkasan pohjan pinta-ala on 3 991 m2 ja vaipan ala 4 806 m2. Alakasassa pohjan pinta-ala on 3 626 m2 ja vaipan ala 4 800 m3. Eli pohjien pinta-alat ovat yhteensä 0,76 hehtaaria ja vaippojen alat 0,88 hehtaaria. Lumikasat on peitetty sahanpurulla noin 40 – 50 cm kerroksella. Eli sahanpurua on käytetty kasojen peittoon lähes 4 000 m3. Puruvarastoa täydennettiin viime syksynä noin 1 500 m3 ja loppuosa purusta on käytetty aiempina vuosina.

Kisakausi avataan kolmatta kertaa järjestettävällä Kontiolahti SKI-massahiihtotapahtumalla, jossa 3.11. on perinteinen hiihto ja 4.11. vapaan tyylin hiihto.

Lisätietoja antavat Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy:n toimitusjohtaja Esa Haapala puh. 0400 678 370 ja kehittämispäällikkö Jarno Lautamatti puh. 043 218 0573.

 

KAHVION AUKIOLOT 23.-31.12.2017
(22.12.2017)

Kahvio auki joulun aikana seuraavasti:

La 23.12. Klo 10-15
Su 24.12. Jouluaatto Suljettu
Ma 25.12. Joulupäivä Suljettu
Ti 26.12. Tapaninpäivä Klo 10-15
Ke 27.12. - Pe 29.12. Klo 9-16
La 30.12.- Su 31.12. Klo 10-15

LISÄYS: Ma 1.1.2018 Uudenvuodenpäivä Suljettu

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2018!


KONTIOLAHDEN JÄÄHDYTETTY LATU ILMAISESSA KÄYTÖSSÄ
(19.12.2017)

Kontiolahdella 12.10. auennut Jäähdytetty latu on muuttunut ilmaiseen käyttöön maanantaista 18.12. lähtien. Ensilumenkauden pituus oli 67 vuorokautta ja latuverkoston pituus oli 5,5 kilometriä. Kontiolahden kunta on saanut tehtyä yhdyslatuja stadionilta sekä Kontiolahden kirkonkylän että Lehmon suuntaan.

Ensilumenkauden aikana ladulla järjestettiin kolme kilpailutapahtumaa. Kilpailukausi alkoi Kontiolahti Skin pitkän matkan hiihdoilla 4.-5.11. Kotimainen ampumahiihtokausi käynnistettiin GP-kilpailuilla 18.-19.11., jolloin stadionilla nähtiin Suomen maajoukkueen edustajat. Syksyn suurin kilpailu oli kansainväliset FIS-hiihdot 25.-26.11., joihin osallistui kilpailijoita 14 maasta.

Kansainvälisiä leiriryhmiä ladulla oli 11 eri maasta. Leirimajoitusvuorokausia kertyi loka-marraskuussa yhteensä 1 400. Kesällä ulkomaalaisia leirivuorokausia kertyi noin 600. Kaikkiaan on kertynyt noin 2 000 ulkomaalaisten leirimajoitusvuorokautta.

Kontiolahden kuntalaisille varatut ilmaiset vuorot keräsivät syksyn aikana lähes 1700 hiihtokertaa.

Lisätietoja antaa:
Kehittämispäällikkö Jarno Lautamatti 043-2180573, varaukset@biathlon-kontiolahti.fi

 

LUMI RIITTÄÄ KONTIOLAHDELLA
(2.11.2017)

Kontiolahden keinolumilatuja ylläpitävä Joensuun Seudun jäähdytetty Latu Oy ei säikähdä seuraavien kahden viikon lämpöaaltoa. Latuja on tällä hetkellä viisi kilometriä, josta helpon ladun kierros on kolme kilometriä. Toimitusjohtaja Esa Haapala kertoo, että lumen paksuus laduilla on 40-70 senttimetriin. Varastolunta on tehty parin viime päivän aikana lisää niin että sitä on noin 12 000m3. Ladut kyetään pitämään kaikissa olosuhteissa hyvässä kunnossa. Helpolla latuosuudella on suurimmaksi osaksi kaksi perinteisen latua rinnakkain. Tänään torstaina 2.11. on helppoa latua jatkettu kolmeen kilometriin saakka. Lapsille (7v ja nuoremmat) on tehty ilmainen 200 metrin naperolatu maalisuoralle.

Latukartan voit ladata tästä.

 

KEINOLUMELLA TEHTY HELPPO LATU SUOSIOSSA KONTIOLAHDELLA
(31.10.2017)

Kontiolahden ensilumenlatu avattiin 12.10. Latu on ollut käytössä 20 päivää. Heti alkuvaiheessa lumetettiin helppo 2,2 km latu ja aktiiviurheilijoiden harjoitteluun kaksi vaativaa nousua käsittävää latua mm. seinänousu pituudeltaan yhteensä 700 metriä. Varastolunta tehtiin talvella kaikkiaan 37 500 m3 . Lokakuussa lunta oli käytössä 32 5000 m3. Kasat peitettiin purulla 30–40 cm vahvuudella. Lumivarastoja tehtiin kaksi kappaletta. Lumen levitys aloitettiin 9.10., jolloin tehtiin neljässä päivässä latuja yhteensä 2,9 km 70 cm paksuudella. Latuja jatkettiin kilometrillä lumettamalla ns. ässänousun lenkki. Yhteensä 4 km latuihin käytettiin varastolunta 21 000 m3.

Erilaisuutena muihin paikkoihin verrattuna Kontiolahden laduilla on se, että kuntoilijoille on oma helppo lenkki 2,2 km. Siinä käytössä osittain kaksi perinteistä latua, mikä on mieluisaa kuntoilijoille. Helppoa latua jatketaan 800 metrin lisälenkillä 3 km saakka. Se on valmis torstaina 2.11. Lapsille on tehty stadionin loppusuoralle oma ”naperolatu”, joka on pituudeltaan 200m. Se on lapsille ilmainen.

Ulkomaalaisia harjoitteluryhmiä on ollut Venäjältä, Isosta-Britanniasta ja Eestistä. Tunnetuimmat venäläiset ovat Sotsin olympialaisten kultamitalisti Dmitri Malysko ja euroopanmestari Alexey Slepov, jotka ovat kolmen viikon leirilla Kontiolahdella yhdessä Pietarin joukkueen kanssa. Italian leirin jälkeen myös Kaisa Mäkäräinen on harjoitellut Kontiolahden laduilla.

Kausikorttien määrä on tänä syksynä lisääntynyt 40 kausikortilla ollen nyt 270 kappaletta. Parhaimpina päivinä hiihtäjiä on ollut ladulla 400 henkilöä. Myös kertalipuilla hiihtävien määrä on lisääntynyt 20 %. Palveluja on lisätty mahdollisuudella vuokrata suksia ja hiihtovälineitä sekä maastopyöriä. Stadionilla on kolme voitelutilaa kuntoilijoiden vapaasti käytettävissä.

Hiihtäjien määrän lisääntymiseen on vaikuttanut käyttäjien hyvät kokemukset vastaavista laduista viime syksynä ja lisääntynyt informaatio ulkoliikunnan hyödyistä terveydelle ja mielenvirkistykselle.

Viikonloppuna 4.-5.11. järjestetään Kontiolahti SKI-tapahtuma, jonka takia ladut ovat kilpailijoiden käytössä klo 8.30-12.00. Kilpailun jälkeen ladut aukeavat yleisölle.

 

KONTIOLAHDEN ENSILUMENLATU LÄHES NELJÄ KILOMETRIÄ
(24.10.2017)

Kontiolahdella 12.10. auennut Jäähdytetty latu on jatkettu pituudeltaan jo lähes neljään kilometriin. Uusimpana hiihtolenkkinä aukesi tiistaina 24.10. ässänousun lenkki, joka tuo latuun 800 metriä lisää pituutta. Ässänousu monipuolistaa hiihtoreitistöä ja tuo uuden vaihtoehdon harjoitteluun. Korkeuseroa ladulla on jo 31 metriä.
Aiemmin latua oli auki noin kolme kilometriä. Avauspäivänä helpon kuntoladun pituus oli 2,2 km. Heti avauspäivän jälkeen avautui myös seinänousun lenkki, jolloin kaksi erityyppistä nousua sisältävä reitti jatkoi latua noin 800 metriä.

Syksyn ensimmäinen kilpailu on latuyhtiön järjestämä Kontiolahti SKI-massahiihtotapahtuma 4.-5.11. Kahden päivän tapahtuma on avoin kaikille hiihdon harrastajille eikä osallistumiseen vaadita kilpailulisenssiä. Avauspäivänä hiihtotapana on perinteinen ja toisena vapaa. Matkat vaihtelevat kilpasarjan 32 kilometristä kuntosarjan 21 kilometriin.

Kontiolahden Urheilijat järjestää ensilumella ampumahiihdon kansainvälisen GP-kilpailun 18.-19.11. ja viikkoa myöhemmin maastohiihdon kansainväliset FIS-kilpailut 25.-26.11.

HIIHTOKAUSI ALKAA KONTIOLAHDELLA 12.10. klo 10.00
(10.10.2017)

Kontiolahden ampumahiihtokeskuksessa hiihtokausi alkaa torstaina 12.10. klo 10.00. Käytössä on alkuvaiheessa 2,2 km latu helpossa maastossa. Se sisältää 1,5 km jäähdytetyn ladun osuuden ja ampumapaikan. Alkuvaiheessa lumikerroksen paksuus on 70 cm. 2,2 km lenkillä suurin nousu ja lasku ovat korkeuserolta 6 metriä. Kokonaisnousua ladulla on noin 40 metriä. Se siis erittäin sopiva kaiken tasoisille kuntoilijoille. Latukartan löydät täältä.

Viime vuoden tapaan latujen leveys mahdollistaa kahden perinteisen uran teon. Tällä taataan sekä kunto- että huippuhiihtäjille hyvät harjoitteluolosuhteet. Torstaina ja perjantaina lumetetaan kilpahiihtäjien harjoitteluun ja vaativaan kuntoiluun sopivat seinänousun lenkki ja viereinen nousu. Yhteensä alkuvaiheessa latuja on 2,9 km. Hiihtäjät voivat valita useita lenkkivaihtoehtoja. Monipuolisuudessaan erilaisten harjoitteiden tekemiseen Kontiolahden ensilumen ladut kuuluvat maailman parhaimmistoon.

Kontiolahdella lunta on varastoitu kahteen kasaan, joista toinen 21 000 m3 ja toinen 16 000 m3. Kasojen peittoaineena on sahajauho, jota on noin 40 cm kerros. Tiivistyminen ja sulaminen on ollut noin 20 % luokkaa. Lumen levityksessä käytetään traktoreita, kuorma-autoja ja etukuormaajia.

Lokakuun loppupuolella latuja jatketaan siten, että lisätään S-nousun lenkki pituudeltaan 1 km ja jatketaan kuntoilijoille sopivaa helppoa latua 800 m. Yhteensä latuja on noin 5 km, josta helppoa kuntolatua 3 km.
Ensilumen latua ylläpitää Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy. Hiihtäjien palveluja lisätään suksien vuokraustoiminnalla. Entiseen tapaan stadionilla hiihtäjien käytössä ovat ilmaiset voitelutilat, suihkut sekä kahviopalvelut.

Ladulla on palveluksessa myös ampumahiihdon ja hiihdon opettaja Aku Moilanen. Palvelua on tarjolla niin yksityishenkilöille kuin myös erilaisille ryhmille. Latuyhtiöllä on palveluksessa myös Kontiolahden Urheilijoiden entinen päävalmentaja Anatolii Khovantsev, joka toimii erityisesti venäjäkielisten maiden yhteyshenkilönä.
Kansainvälisiä leiriryhmiä on tulossa Venäjältä neljä ryhmää (ampumahiihto, hiihto, yhdistetty). Myös Iso-Britanniasta on tulossa veteraaniurheilijoiden harjoitusryhmä. Marraskuussa maastohiihdon FIS-kisoihin on tulossa harjoittelemaan ainakin ryhmät Etelä-Koreasta ja Japanista. Leirien pituudet ovat kahdeksasta päivästä kolmeen viikkoon.

Kuntohiihtäjien määrän odotetaan lisääntyvän hyvien olosuhteiden vuoksi ja myös siksi, että tiedotusvälineissä on ollut artikkeleita juoksun ja sitä kautta myös hiihdon positiivisista vaikutuksista fyysisen kunnon lisäksi ihmisen aivotoimintaan ja vireyteen.

Syksyn ensimmäinen kilpailu on latuyhtiön järjestämä Kontiolahti SKI-massahiihtotapahtuma 4.-5.11. Kahden päivän tapahtuma on avoin kaikille hiihdon harrastajille eikä osallistumiseen vaadita kilpailulisenssiä. Avauspäivänä hiihtotapana on perinteinen ja toisena vapaa. Matkat vaihtelevat kilpasarjan 32 kilometristä kuntosarjan 21 kilometriin.

Ladulla nähdään myös kansainvälisiä huippunimiä. Kaisa Mäkäräinen aloittaa hiihtoharjoittelunsa Jäähdytetyllä Ladulla. Muita huippuampumahiihtäjiä on mm. Sotsin olympiakisojen viestin kultamitalimies Dmitry Malyshko ja Euroopanmestari Aleksei Slepov.

Lisätietoja antavat:
toimitusjohtaja Esa Haapala 0400 678 370, esa.haapala@biathlon-kontiolahti.fi
kehittämispäällikkö Jarno Lautamatti 043 218 0573, varaukset@biathlon-kontiolahti.fi
ampumahiihdon ja hiihdon opettaja Aku Moilanen 040 828 9624, myynti.kontiolahti@gmail.com

 

Yrityskortit ennakkotarjouksessa 11.6.2017 saakka
(23.5.2017)

Hiihtokausi tärähtää käyntiin torstaina 12.10.2017. Yrityskortit ovat ennakkotarjouksessa 11.6.2017 saakka. Tutustu tarjoukseen tästä.

Ennakkovaraukset voit tehdä sähköpostitse: varaukset@biathlon-kontiolahti.fi

Nähdään syksyllä ensilumenladulla.

 

Kontiolahdella 37 000 m3 lunta varastossa
(12.5.2017)

Kontiolahden ampumahiihtokeskuksen ensi syksyn hiihtokauden avaukseen ja hiihtokauteen on hyvät lähtökohdat. Kesän yli säilöttyä varastolunta on tehty 37 000 m3.

Latu avataan ensi syksynä 12.10.2017. Avauksessa latua on käytössä 2,2 km, joka on maastoprofiililtaan ja pienillä korkeuseroilla sopivan helppo hiihtokauden avaukseen esimerkiksi kuntoilijoille. Tavoitteena on jatkaa tätä latua noin 3 km saakka. Aktiiviurheilijoiden käyttöön avataan hieman myöhemmin lokakuussa 2-3 nousua käsittävä mäkiosuus, joilla voidaan harjoitella lajinomaisia tekniikoita ja harjoitteita. Kuntoilijoiden kannalta on merkittävää helpon osuuden pituuden jatkaminen ja käytettävissä oleva lumimäärä mahdollistaa myös ladun leventämisen, jolloin hiihtämisen miellettävyys paranee.

Kontiolahti SKI - kansainvälinen massahiihtotapahtuma järjestetään 4.–5.11.2017. Ampumahiihdon kansainvälinen GP kilpailut on suunniteltu pidettäväksi 11.–12.11.2017 ja maastohiihdon kansainvälinen FIS-kilpailu puolestaan 25.–26.11.2017.

Lisätiedot:
Esa Haapala, Toimitusjohtaja
GSM 0400 678 370, esa.haapala2@gmail.com

Jarno Lautamatti, Kehittämispäällikkö
GSM 043 218 0573, varaukset@biathlon-kontiolahti.fi

------------------------------------------------------------------------------------------

Kausi 2016/2017

Kontiolahden laduille levitetty lunta 23 200 m3
(3.11.2016)

Kontiolahden 4,5 km:n ensilumen ladut ovat erinomaisessa kunnossa. Lumivarastoista on lunta siirretty 23 200 m3. Lumi on levitetty kuorma-autoilla, etukuormaajilla ja traktoreilla. Varastoissa on jäljellä lähes 7 000 m3 lunta. Lumikerroksen paksuus vaihtelee 40 – 70 cm ja ladun leveys on 5-8 metriä.

Ladun niin sanottu ”kivennousun lenkki” 0,6 km suunnitellaan lumetettavaksi ensi viikon alussa samoin kuin stadionalueen sakkorinki. Tällöin on käytössä pääosa ampumahiihdon MM kisojen laduista ja tulevista FIS hiihtojen laduista.

Hyvän suosion on saavuttanut 3 km kuntoladun osuus, jossa on kaksi perinteisen latua vierekkäin sekä luisteluhiihtoura. Järjestely on lisännyt erityisesti naisten hiihtoharrastusta.

Sääennusteet lupaavat hyviä hiihtokelejä seuraaville viikoille.

Lisätietoja antavat toimitusjohtaja Esa Haapala GSM 0400 678 370 ja kehittämispäällikkö Jarno Lautamatti GSM 043 218 0573.

 

Ensilumen latua jatkettu
(28.10.2016)

Kontiolahti SKI tapahtumaan liittyen Kontiolahden ampumahiihtokeskuksen latujen yhteispituus on 4,5km. Helppoa kuntolatua on 3km(kokonaisnousu 42m ja korkein nousu 7m) ja 1,5 km mäkimaastoa mikä käsittää ässä-nousun, seinänousun ja sen vierellä olevan Anatolyn nousun. Stadionin loppusuoralle on tehty niin sanottu ”napero-latu”, joka on pituudeltaan 200m. Latu on ykkösluokkalaisille ja nuoremmille ilmainen. Ensi viikolla valmistuu 1,4km mittainen ”nuoriso-latu”, joka liittyy poikkiladulla ässä-nousuun.

Ladut ovat olleet vilkkaassa käytössä. Etenkin kuntoilijoiden määrä on lisääntynyt. Tyytyväisyyttä on lisännyt 60–80 cm paksuinen lumikerros ja se, että luisteluladun lisäksi on kaksi perinteisen latua rinnakkain. Henkilökohtaisten kausikorttien määrä on 230, joka on yli 15% viime vuotista suurempi. Yrityskorttien määrä on yli 40, joka on 20% aikaisempaa enemmän. Hyvien olosuhteiden vuoksi kausikorttien määrän odotetaan vielä kasvavan.

Tällä hetkellä ulkomaalaisia ryhmiä on tiedossa kuusi. Ampumahiihdon GP-kilpailuun ja maastohiihdon FIS kilpailuun liittyen ryhmät ovat Kontiolahdella 1-2 viikon harjoitusleireillä.

Lauantaina ja sunnuntaina Kontiolahti SKI massahiihtotapahtuma starttaa molempina päivinä klo 12 ja latu on suljettuna klo 15 saakka. Yleisövuorot ovat molempina päiviä 8.30-11.00 ja klo 15.00 jälkeen.

Lisätietoja antavat toimitusjohtaja Esa Haapala GSM 0400 678 370 ja kehittämispäällikkö Jarno Lautamatti GSM 043 218 0573.

 

Hiihtokausi alkaa Kontiolahdella torstaina
– Kontiolahti Ski avaa tapahtumatalven
(11.10.2016)

Kauan ei enää tarvitse odottaa, että Pohjois-Karjalassa pääsee hiihtämään ulkona lumella. Kontiolahden ampumahiihtokeskuksessa jäähdytetty latu on hiihtokäytössä 13. lokakuuta alkaen. Avauspäivänä latua on 2,2 kilometriä, joka pitenee mahdollisimman pian 4–5 kilometriin. Kontiolahdella on panostettu vahvasti hiihto-olosuhteiden kehittämiseen. Varhaisen kauden aloituksen hiihdon ystäville turvaa ja olosuhteet takaa viime talvena tehty 40000 m³ tekolumivarasto.

– Maanantaina aloitettiin lumetus, joka on edennyt hyvin. Keskiviikkona saamme 2,2 kilometriä valmiiksi, ja hiihtäjille ladut avautuvat torstaina kello 10, Jäähdytetty Latu Oy:n kehittämispäällikkö Jarno Lautamatti sanoo.

– Saman tien alamme valmistella Kontiolahti Ski:n latua, eli neljän kilometrin lenkkiä. Sääennuste lupaa oikein suotuisaa keliä ladun jatkamiselle, sillä lämpötilat pysyvät viileinä, eikä vesisateita ole ennusteissa pariin viikkoon.

Jäähdytetty latu tarjoaa hiihdon iloa niin kilpa- kuin kuntohiihtäjillekin, lapsille ja aikuisille. Kaikille sopii myös Kontiolahden tiiviin tapahtumatalven 29. –30. lokakuuta käynnistävä kansainvälinen Kontiolahti Ski. Kotimaisen massahiihtokauden avaavassa tapahtumassa avauspäivänä hiihdetään perinteisellä ja toisena päivänä vapaalla hiihtotavalla. Tapahtuma on suunnattu sekä aktiivi- että kuntohiihtäjille. Aktiivihiihtäjille on tarjolla päivittäin kilpasarja (32 km) vaativammalla latuprofiililla ja kuntohiihtäjille vastaavasti kuntosarja (21 km) helpolla latuprofiililla.

Marraskuussa Kontiolahden tapahtumatarjonnassa vuorossa ovat ampumahiihdon kansainvälinen GP-kilpailu 19.–20.11. ja maastohiihdon kansainväliset FIS-kilpailut 26.–27.11.

 

Kontiolahti Ski avaa massahiihtokauden lokakuun lopussa
(16.9.2016)

Kontiolahden ampumahiihtokeskuksen hiihtokausi käynnistyy jo 13.10. Jäähdytetyn ladun avauksen yhteydessä. Avauspäivänä latua on käytössä 2,2 km ja hyvät hiihto-olosuhteet takaa viime talvena tehty 40000 m³ tekolumivarasto. Latuverkostoa jatketaan syksyn edetessä 4-5 kilometriin.

Tulevan kauden erikoisuutena on 29.-30.10. ensimmäistä kertaa järjestettävä kansainvälinen Kontiolahti Ski-tapahtuma, joka avaa massahiihtokauden. Kahden päivän tapahtumassa avauspäivänä hiihdetään perinteisellä ja toisena päivänä vapaalla hiihtotavalla. Tapahtuma on suunnattu sekä aktiivi- että kuntohiihtäjille. Aktiivihiihtäjille on tarjolla päivittäin kilpasarja (32 km) vaativammalla latuprofiililla ja kuntohiihtäjille vastaavasti kuntosarja (21 km) helpolla latuprofiililla.

Muita syyskauden kilpailutapahtumia Kontiolahdella on ampumahiihdon kansainvälinen GP-kilpailu 19.-20.11. ja maastohiihdon kansainväliset FIS-kilpailut 26.-27.11.

Talven huipentuma on maaliskuussa, jolloin stadionilla järjestetään kolme isoa kilpailutapahtumaa. Ampumahiihdon IBU-cup 2.-5.3. aloittaa vauhdikkaan kuukauden tuoden Pohjois-Karjalaan osallistujia noin 30 maasta. Tämän jälkeen on vuorossa ampumahiihdon veteraanien kansainväliset mestaruuskilpailut 16.-19.3. ja kyseessä on tapahtuman 20-vuotisjuhlakilpailu. Osallistujia kilpailuun arvioidaan saapuvan noin 15 maasta. Kilpailukauden päättää neljättä kertaa Kontiolahdella järjestettävät maastohiihdon SM-kilpailut 30.3.-2.4., jossa nähdään kotimaiset huippuhiihtäjät.

Lisätiedot:
Jarno Lautamatti, Kehittämispäällikkö
GSM 043 218 0573, varaukset@biathlon-kontiolahti.fi

 

Kontiolahdella 40 000 m3 lunta varastossa
(16.5.2016)

Kontiolahden ampumahiihtokeskuksen ensi syksyn hiihtokauden avaukseen ja hiihtokauteen on hyvät lähtökohdat. Kesän yli säilöttyä varastolunta on tehty 40 000 m3, joka on ennätysmäärä ja 15 000 m3 enemmän kuin aikaisempien vuosien suurin määrä. Joensuun Seudun Jäähdytetty Latu Oy on hankkinut uusia nykyaikaisia matalapainetykkejä, jotka ovat mahdollistaneet varastolumen määrän lisäämisen. Lumetukseen on olemassa sekajärjestelmä, jossa matalapainetykkien lisäksi käytetään korkeapainetykkejä. Lumetusjärjestelmän ja kapasiteetin tavoitteena on noin 60 000 m3 lumimäärän tekeminen. Tämä määrä tarvitaan, jos saman talven aikana järjestetään esimerkiksi ampumahiihdon maailmancup ja tehdään lumivarasto seuraavan syksyn hiihtokautta varten.

Olosuhteiden kehittämisen tavoitteena on ensilumen olosuhteiden kansainvälisen ja kansallisen kilpailukyvyn ylläpitäminen. Sen edellytyksenä on ylläpitää ensilumen hiihto-olosuhteet, jossa jäähdytetty latu jatkolatuineen on ehdotonta maailman kärkeä. Tavoitteessa otetaan huomioon kokonaisuus, johon kuuluvat kilpailijoiden harjoitteluolosuhteet, kansainväliset kilpailuolosuhteet, turismi- ja kuntohiihtäjien olosuhteet sekä nuorison olosuhteet. Kehittäminen tähtää kansainvälisen ja kansallisen liikuntaturismin lisäämiseen. Kontiolahden monipuolinen maastoprofiili mahdollistaa tavoitteen toteutumisen.

Olosuhteet palvelevat myös nuorten hiihtäjien leiritystä. Kontiolahden ensilumen ladulla on korkeuseroltaan helppo oma hiihtolenkki kuntoilijoille ja aktiiviurheilijoille mäkiosuudet. Muualla käytetään yleensä yhtä hiihtolenkkiä.

Ensilumen latua markkinoidaan sekä kansainvälisesti että kansallisesti. Aiempina vuosia on kansainvälisiä hiihdon ja ampumahiihdon harjoitteluryhmiä on ollut noin 10. Ensi syksynä odotetaan harjoitteluryhmien määrän kasvavan.

Latu avataan ensi syksynä 13.10.2016. Avauksessa latua on käytössä 2,2 km, joka on maastoprofiililtaan ja pienillä korkeuseroilla sopivan helppo hiihtokauden avaukseen esimerkiksi kuntoilijoille. Tavoitteena on jatkaa tätä latua noin 3 km saakka. Aktiiviurheilijoiden käyttöön avataan hieman myöhemmin lokakuussa 2-3 nousua käsittävä mäkiosuus, joilla voidaan harjoitella lajinomaisia tekniikoita ja harjoitteita. Kuntoilijoiden kannalta on merkittävää helpon osuuden pituuden jatkaminen ja käytettävissä oleva lumimäärä mahdollistaa myös ladun leventämisen, jolloin hiihtämisen miellettävyys paranee.

Uutuutena on kansainvälinen massahiihtotapahtuma 29.–30.10.2016. Tällöin on käytössä noin 3 km helpohko latu. Kontiolahden Urheilijoiden marraskuun kilpailuohjelma on entisen kaltainen. Ampumahiihdon kansainvälinen GP kilpailut on suunniteltu pidettäväksi 12.–13.11. ja maastohiihdon kansainvälinen FIS kilpailu on anottu 27.–28.11.

Lisätiedot:
Esa Haapala, Toimitusjohtaja
GSM 0400 678 370, esa.haapaala2@gmail.com

Jarno Lautamatti, Kehittämispäällikkö
GSM 043 218 0573, varaukset@biathlon-kontiolahti.fi

 

Uudet nettisivut auki
(13.5.2016)

Jäähdytetyn ladun nettisivut ovat uudistuneet. Löydät sivuilta entistä helpommin tietoa ajankohtaisista asioista, olosuhteista ja hinnoista. Jäähdytetyn ladun seuraava kausi käynnistyy torstaina 13.10.2016. Tulevaan kauteen olemme valmistautuneet ennätyssuurella lumivarastolla, joka on 40 000 m3. Edellisellä kaudella varastolunta oli tehty 25 000m3.

Edellinen kausi alkoi 15.10.2015 ja se kesti 95 päivää ennen kuin luonnonlumet satoi ja mahdollisti hiihdon kansanhiihtoladuilla.